Korona Dental

stomatologija, stomatoloski uslugi i dejnosti

Operating as usual

03/06/2021

Пушењето и оралното здравје🚭🦷

Иако денес луѓето се информираат за штетните последици кои пушењето ги предизвикува како кај целокупното така и кај оралното здравје, овој порок е се почесто застапен помеѓу помладата генерација на нашите простори и сакаме да ја охрабриме да размисли пред да посегне по цигарите.
Пушењето се поврзува со појава на рак во усната шуплина а шансата да заболите е поголема доколку истовремено конзумирате и алкохол. Кај пушачите почесто доаѓа до заболување на потпорниот апарат на забите и крварање на гингивата, зголемено создавање на забен камен, пожолтување на забите (протетските изработки) и појава на дамки кои тешко се отстрануваат, а белеењето на заби како естетски третман не помага на долг рок. Исто така, ризикот од рано губење на забите е поголем заради појава на парадонтопатија и компликации при хируршки зафати проследени со инфекции поради раните кои потешко зараснуваат во споредба со непушачите.
Никотинот, катранот и канцерогените агенси кои се ослободуваат при пушењето се главни виновници за појава на рак во усната шуплина кој се манифестира преку следните симптоми:

👉 рани на устата кои не заздравуваат
👉 тумори во усната шуплина и грлото
👉 отечени лимфни жлезди на вратот
👉 болка и тешкотии при голтање (дисфагија)
👉 промени во гласот
👉 губење на телесна маса
👉 расклатување на забите без посебна причина
👉 тешко заздравување на раните во усната шуплина при вадење на заб
👉 проблеми со движење на вилицата
👉 еритроплактија и леукоплактија (појава на црвени или бели парчиња во усната шуплина)

Кај пушачите значително се намалува витаминот Ц бидејќи нивниот организам го исфрлува во поголеми количини во споредба со непушачите и причинува ослабување на функцијата на потпорниот апарат на забите. Затоа им се препорачува редовно да внесуваат витамин Ц.
Покрај обојувањето на јазикот во црно-жолта нијанса, голема е веројатноста и за појава на халитоза (непријатен здив) која не може да се прикрие со четкање на забите.
Проценката на штетата која ја предизвикува пушењето зависи од возраста, колку долго сте пушач, дали цигарите се меки, средни или тврди т.е количината на катран која ја содржат како и бројот на дневно испушени цигари.
Доброто здравје се крепи со добри навики! Редовните стоматолошки прегледи пропратени со редовна и правилна орална хигиена како и здрав начин на живот се клучни за долговечност. Секој момент е вистински да се откажете од пушењето! Споделете го постот и помогнете некому да се откаже од овој порок. 😉🦷

Пушењето и оралното здравје🚭🦷

Иако денес луѓето се информираат за штетните последици кои пушењето ги предизвикува како кај целокупното така и кај оралното здравје, овој порок е се почесто застапен помеѓу помладата генерација на нашите простори и сакаме да ја охрабриме да размисли пред да посегне по цигарите.
Пушењето се поврзува со појава на рак во усната шуплина а шансата да заболите е поголема доколку истовремено конзумирате и алкохол. Кај пушачите почесто доаѓа до заболување на потпорниот апарат на забите и крварање на гингивата, зголемено создавање на забен камен, пожолтување на забите (протетските изработки) и појава на дамки кои тешко се отстрануваат, а белеењето на заби како естетски третман не помага на долг рок. Исто така, ризикот од рано губење на забите е поголем заради појава на парадонтопатија и компликации при хируршки зафати проследени со инфекции поради раните кои потешко зараснуваат во споредба со непушачите.
Никотинот, катранот и канцерогените агенси кои се ослободуваат при пушењето се главни виновници за појава на рак во усната шуплина кој се манифестира преку следните симптоми:

👉 рани на устата кои не заздравуваат
👉 тумори во усната шуплина и грлото
👉 отечени лимфни жлезди на вратот
👉 болка и тешкотии при голтање (дисфагија)
👉 промени во гласот
👉 губење на телесна маса
👉 расклатување на забите без посебна причина
👉 тешко заздравување на раните во усната шуплина при вадење на заб
👉 проблеми со движење на вилицата
👉 еритроплактија и леукоплактија (појава на црвени или бели парчиња во усната шуплина)

Кај пушачите значително се намалува витаминот Ц бидејќи нивниот организам го исфрлува во поголеми количини во споредба со непушачите и причинува ослабување на функцијата на потпорниот апарат на забите. Затоа им се препорачува редовно да внесуваат витамин Ц.
Покрај обојувањето на јазикот во црно-жолта нијанса, голема е веројатноста и за појава на халитоза (непријатен здив) која не може да се прикрие со четкање на забите.
Проценката на штетата која ја предизвикува пушењето зависи од возраста, колку долго сте пушач, дали цигарите се меки, средни или тврди т.е количината на катран која ја содржат како и бројот на дневно испушени цигари.
Доброто здравје се крепи со добри навики! Редовните стоматолошки прегледи пропратени со редовна и правилна орална хигиена како и здрав начин на живот се клучни за долговечност. Секој момент е вистински да се откажете од пушењето! Споделете го постот и помогнете некому да се откаже од овој порок. 😉🦷

01/06/2021

Деца - вие сте нашата вечна инспирација! Љубов без граници! Цвеќенца од рајот! Ѕвздички што не галат со сјајот!
Среќен меѓународен ден на децата!🥰

26/05/2021

Знаете ли кои се најчестите изговори за нередовна употреба на забен конец?👇

📌 Забниот конец го користам само кога имам остатоци од храна помеѓу забите.
Забниот конец ги отстранува остатоците од храна заглавени помеѓу забите, но ова не е негова единствена функција. Тука се издвојуваат и отстранувањето на денталниот плак и бактериите под гингивата со кои не може да се справите само со обична четка за заби. Доколку денталниот плак се таложи и не се чисти редовно, доаѓа до воспалување и заболување на гингивата како и појава на кариес.

📌 Не можам да ги чистам забите со конец затоа што носам ортодонтска протеза.
Иако протезата ја отежнува употребата на конец за чистење заби, не треба да се обесхрабрувате! Напротив, издвојте доволно време бидејќи само така ќе одржувате правилна орална хигиена и зачувате здравјето на вашите заби. Ако не користите забен конец кога носите протези, денталниот плак што ќе се наталожи помеѓу забите и гинигивата сигурно ќе остави трајни последици на исправените заби. Треба да напоменеме дека во ова сценарио, зборуваме за посебен забен конец кој се користи при ортодностски случаи т.н “Super Floss”. Прашајте го вашиот ортодонт како да ја олесните употребата на забен конец или кои интрадентални четки се соодветни за вас.

📌 Чистењето со забен конец е болно и ми ги раскрварува непцата.
Единствената причина за крварење и болка во гингивата при чистење со забен конец е неправилната орална хигиена како и знак дека најверојатно страдате од гинигивитис – рана фаза на периодонтално заболување. Ако се пронајдовте во текстот, тогаш најдобариот начин да се справите со гингивитисот и неговите симптоми, верувале или не, е редовната употреба на забен конец. Иако првите две недели чувството при чистење со забен конец е непријатно, ќе приметите дека болката и крварењето значително ќе почнат да се намалуваат. Доколку имате здрави непца, тие нема да крварат при употреба на забен конец.

📌 Забите ми се премногу збиени и невозможно е да употребувам конец.
Ова е уште еден чест изговор кој стоматолозите го слушаат од многу луѓе, но не дозволувајте изговорите да ви го загрозат здравјето. Се согласуваме дека во овој случај употребата на забен конец може да биде малку комплицирана, но тоа не значи дека не треба да го користите. Прашајте нè и ние ќе ви објасниме. Во овој случај користете потенок и восочен забен конец па со нежни движења протнете го конецот до гингивата и извлечете го нанапред. Постапката повторувајте ја секој ден, секогаш пред четкање на забите.

📌 Не знам како да ги чистам забите со конец.
За секој проблем постои решение и за секое незнаење лекција. Ако едноставно се плашите да користите забен конец или самиот процес ви е премногу оптеретувачки, тогаш можете слободно да користите орален туш. За среќа технолошките напредни решенија се достапни и кај нас! Лесен е за употреба а исто толку ефикасен и ефективен како и забниот конец.

Знаете ли кои се најчестите изговори за нередовна употреба на забен конец?👇

📌 Забниот конец го користам само кога имам остатоци од храна помеѓу забите.
Забниот конец ги отстранува остатоците од храна заглавени помеѓу забите, но ова не е негова единствена функција. Тука се издвојуваат и отстранувањето на денталниот плак и бактериите под гингивата со кои не може да се справите само со обична четка за заби. Доколку денталниот плак се таложи и не се чисти редовно, доаѓа до воспалување и заболување на гингивата како и појава на кариес.

📌 Не можам да ги чистам забите со конец затоа што носам ортодонтска протеза.
Иако протезата ја отежнува употребата на конец за чистење заби, не треба да се обесхрабрувате! Напротив, издвојте доволно време бидејќи само така ќе одржувате правилна орална хигиена и зачувате здравјето на вашите заби. Ако не користите забен конец кога носите протези, денталниот плак што ќе се наталожи помеѓу забите и гинигивата сигурно ќе остави трајни последици на исправените заби. Треба да напоменеме дека во ова сценарио, зборуваме за посебен забен конец кој се користи при ортодностски случаи т.н “Super Floss”. Прашајте го вашиот ортодонт како да ја олесните употребата на забен конец или кои интрадентални четки се соодветни за вас.

📌 Чистењето со забен конец е болно и ми ги раскрварува непцата.
Единствената причина за крварење и болка во гингивата при чистење со забен конец е неправилната орална хигиена како и знак дека најверојатно страдате од гинигивитис – рана фаза на периодонтално заболување. Ако се пронајдовте во текстот, тогаш најдобариот начин да се справите со гингивитисот и неговите симптоми, верувале или не, е редовната употреба на забен конец. Иако првите две недели чувството при чистење со забен конец е непријатно, ќе приметите дека болката и крварењето значително ќе почнат да се намалуваат. Доколку имате здрави непца, тие нема да крварат при употреба на забен конец.

📌 Забите ми се премногу збиени и невозможно е да употребувам конец.
Ова е уште еден чест изговор кој стоматолозите го слушаат од многу луѓе, но не дозволувајте изговорите да ви го загрозат здравјето. Се согласуваме дека во овој случај употребата на забен конец може да биде малку комплицирана, но тоа не значи дека не треба да го користите. Прашајте нè и ние ќе ви објасниме. Во овој случај користете потенок и восочен забен конец па со нежни движења протнете го конецот до гингивата и извлечете го нанапред. Постапката повторувајте ја секој ден, секогаш пред четкање на забите.

📌 Не знам како да ги чистам забите со конец.
За секој проблем постои решение и за секое незнаење лекција. Ако едноставно се плашите да користите забен конец или самиот процес ви е премногу оптеретувачки, тогаш можете слободно да користите орален туш. За среќа технолошките напредни решенија се достапни и кај нас! Лесен е за употреба а исто толку ефикасен и ефективен како и забниот конец.

18/05/2021

Ако ги чкрипате забите, се будите со болки во виличниот зглоб, имате главоболка, сензитивност на ладна храна, голема е веројатноста да страдате од бруксизам. Во Корона Дентал за секој проблем постои решение! Ние ќе ви помогнеме да ги зачувате забите со изработка на заштитна гума за бруксизам. 😉

17/05/2021

Како да се справите ако вашето дете не сака да ги четка забите?👇

Честопати слушаме дека голем дел од мајките денес наидуваат на проблем и отпор кога доаѓа време за миење на детските запчиња. Ние сакаме да Ве охрабриме и посочиме колку е важно да бидете упорни и створите навика за редовно одржување на орална хигиена, како и на кој начин да се справите ако детето одбива да ги четка забите.
Некои родители се плашат дека ако тие настојуваат на редовна орална хигиена кај нивните деца ќе се појави траума и одбивност према четкањето заби откако ќе пораснат. На овој начин, родителите само си одмагаат а го загрозуваат и оралното здравје на своите деца. Па така, борејќи се со стравот од четката за заби, кај децата се појавува кариес, кој не само што ги оштетува млечните заби, туку остава последици и кај трајните. Во овој случај посетата кај стоматологот би била подеднакво трауматична и болна како за децата така и за родителите.

Еве неколку совети од нас:

👨‍👩‍👧‍👦 Потрудете се заедно да ги четкате забите, сепак децата ги имитираат родителите.
🎶 Слушајте ја омилената песна додека четкате заедно – така четкањето би било забавно.
🦷 Заедно купете ги четката за заби и пастата, на овој начин детето учествува при изборот.
📙 Раскажете му преку приказна колку е важно да се четкаат запчињата наутро и навечер.
🧚‍♀️ Интернетот изобилува со интересни цртани и анимации поврзани на оваа тема, а секако дека децата се соживуваат со цртаните ликови.

Бидете креативни и упорни, а најважно од сè е да не се откажувате!💪

Како да се справите ако вашето дете не сака да ги четка забите?👇

Честопати слушаме дека голем дел од мајките денес наидуваат на проблем и отпор кога доаѓа време за миење на детските запчиња. Ние сакаме да Ве охрабриме и посочиме колку е важно да бидете упорни и створите навика за редовно одржување на орална хигиена, како и на кој начин да се справите ако детето одбива да ги четка забите.
Некои родители се плашат дека ако тие настојуваат на редовна орална хигиена кај нивните деца ќе се појави траума и одбивност према четкањето заби откако ќе пораснат. На овој начин, родителите само си одмагаат а го загрозуваат и оралното здравје на своите деца. Па така, борејќи се со стравот од четката за заби, кај децата се појавува кариес, кој не само што ги оштетува млечните заби, туку остава последици и кај трајните. Во овој случај посетата кај стоматологот би била подеднакво трауматична и болна како за децата така и за родителите.

Еве неколку совети од нас:

👨‍👩‍👧‍👦 Потрудете се заедно да ги четкате забите, сепак децата ги имитираат родителите.
🎶 Слушајте ја омилената песна додека четкате заедно – така четкањето би било забавно.
🦷 Заедно купете ги четката за заби и пастата, на овој начин детето учествува при изборот.
📙 Раскажете му преку приказна колку е важно да се четкаат запчињата наутро и навечер.
🧚‍♀️ Интернетот изобилува со интересни цртани и анимации поврзани на оваа тема, а секако дека децата се соживуваат со цртаните ликови.

Бидете креативни и упорни, а најважно од сè е да не се откажувате!💪

14/05/2021

Ние секогаш се радуваме на малите а големи херои кои ги сакаат и чуваат запчињата. Браво за Катерина! Таа е пример дека добрите навики се стекнуваат од мали нозе. 😇🥇

Ние секогаш се радуваме на малите а големи херои кои ги сакаат и чуваат запчињата. Браво за Катерина! Таа е пример дека добрите навики се стекнуваат од мали нозе. 😇🥇

12/05/2021

Денес го чествуваме 12 Мај - меѓународниот ден на медицинските сестри! Тие се нашите реални херои, без кои светот не може да се замисли. Благодарни сме и горди на нашиот тим во Корона Дентал. 👩‍⚕️👨‍⚕️

07/05/2021

Погледнете го краткото видео и дознајте како да ги избегнете најчестите грешки поврзани со оралното здравје. 😇🦷

05/05/2021

Редовното отстранување на забниот камен го продолжува векот на Вашите заби. 😉🦷

29/04/2021

Нека Ви е честит и среќен Велигден! Ви посакуваме здраво тело, силен дух, чиста мисла, искрена љубов и неизмерна среќа🐣🐰🦷.
Καλό Πάσχα σε εσάς! Σας ευχόμαστε ένα υγιές σώμα, ισχυρό πνεύμα, καθαρή σκέψη, ειλικρινή αγάπη και τεράστια ευτυχία.

Нека Ви е честит и среќен Велигден! Ви посакуваме здраво тело, силен дух, чиста мисла, искрена љубов и неизмерна среќа🐣🐰🦷.
Καλό Πάσχα σε εσάς! Σας ευχόμαστε ένα υγιές σώμα, ισχυρό πνεύμα, καθαρή σκέψη, ειλικρινή αγάπη και τεράστια ευτυχία.

26/04/2021

A workday at Korona Dental

Драги пријатели, сограѓани и пациенти, со вас го споделуваме прoтоколот на работа во нашата ординација Корона Дентал и Ве охрабруваме да нè посетите уште денес!
Благодарност до целиот тим што нѝ помогна да го снимиме видеото!
Αγαπητοί φίλοι και ασθενείς, μοιραζόμαστε μαζί σας τη δουλειά μας στο Korona Dental και σας ενθαρρύνουμε να κλείσετε ραντεβού σήμερα! Ευχαριστούμε όλη την ομάδα που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε αυτό το βίντεο.Σας ευχόμαστε μια επιτυχημένη εβδομάδα.
#dentaloffice #dentistry #dentalcare #dentalvideo #oralhealth #οδοντιατρική #οδοντίατρος

21/04/2021

Пролетното чистење во нашата ординација започна. Заблескајте со нова Велигденска насмевка! 🐣🥚🐰🌷🦷😊

Teeth Whitening at the Dentist vs. Teeth Whitening at-Home 19/04/2021

Teeth Whitening at the Dentist vs. Teeth Whitening at-Home

Сакате побела насмевка оваа пролет? Прочитајте ја најновата содржина на нашиот блог поврзана со белеење на забите и информирајте се дали овој естетски третман е погоден за вас. Вие прашувате, а ние одговараме. ❓👇

Teeth Whitening at the Dentist vs. Teeth Whitening at-Home Welcome to our blog! This is the team responsible for your smile. We comply with the code of ethics, pride ourselves on our high moral values and excellence in the services we offer. Your smile is our responsibility!

16/04/2021

Корона Дентал ви посакува убав викенд! 🌈👨‍👩‍👧‍👧

Корона Дентал ви посакува убав викенд! 🌈👨‍👩‍👧‍👧

12/04/2021

Редовното чистење забен камен го продолжува животниот век на забите. 😉😄🦷

09/04/2021

Не го одложувајте редовниот стоматолошки преглед. Времето не лечи кариес 😉

Photos from Korona Dental's post 08/04/2021

Месец април го одбележува подигнувањето на свеста за орален карцином и не' инспирира да споделиме корисни совети.👇👄👅

Videos (show all)

A workday at Korona Dental

Location

Category

Telephone

Address


Bulevar Gevgelija 12
Gevgelija
1480

Opening Hours

Monday 09:00 - 20:00
Tuesday 09:00 - 20:00
Wednesday 09:00 - 20:00
Thursday 09:00 - 20:00
Friday 09:00 - 20:00
Saturday 09:00 - 14:00
Other General Dentists in Gevgelija (show all)
Denticija Denticija
Deko Kovacev 95 A
Gevgelija, 1480

Dental Clinic “Denticija“ Dr. Rashela Petkovska, Gevgelija

П.З.У Ма-Џо Дент П.З.У Ма-Џо Дент
Zeleznicka Bb
Gevgelija, 1480

Dental center Madzo Dent all in one place dental oral surgery prosthetic dentistry and dental techinians...Welcome and enjoy with our team of professionals

Primadent Primadent
Bulevar Gevgelija 31G
Gevgelija, 1480

Dr. Hilda Koleva Dr. Hilda Koleva
Partizanska 5
Gevgelija, 1480

Приватната Здравствена Установа Др. Хилда Колева нуди услуги од областа на Денталната Медицина.

Redent Gevgelija Redent Gevgelija
Ul.Risto Farsinin Br.46A
Gevgelija, 1480

Οδοντιατρικη κλινικη - Γεβγελη Οδοντιατρικη κλινικη - Γεβγελη
Маршал Тито 191
Gevgelija, 1480

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΑ ΔΕΝΤΙΚΑ - ΓΕΒΓΕΛΗ +38978670773 +6980771049 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΣΕΒΣΚΗ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ