ПЗУ Д-р. Кузмановски PZU D-r. Kuzmanovski

Стоматолошка ординација ПЗУ Д-р.Кузмановски има соработка со Фондот за здравствено осигурување.

Operating as usual

16/06/2021

‘Smile, it lets your teeth breathe’ – Author Unknown 😁🦷👩‍⚕️
‘Насмевнете се и дозволете забите да дишат’ - Непознат автор😁🦷👩‍⚕️

‘Smile, it lets your teeth breathe’ – Author Unknown 😁🦷👩‍⚕️
‘Насмевнете се и дозволете забите да дишат’ - Непознат автор😁🦷👩‍⚕️

05/05/2021

#extractiondentis Долен лев умник 🦷

#extractiondentis Долен лев умник 🦷

02/05/2021

За многу години.Мир во секој дом! 🐣🥚

За многу години.Мир во секој дом! 🐣🥚

25/03/2021

Закажете го вашиот бесплатен преглед и препуштете на нас да се погрижиме за вашата насмевка 🦷😁

Закажете го вашиот бесплатен преглед и препуштете на нас да се погрижиме за вашата насмевка 🦷😁

23/03/2021

#makingpeoplesmile ☑️🦷👩‍⚕️

#makingpeoplesmile ☑️🦷👩‍⚕️

11/03/2021

☑️ Изработен порцелански мост на горните единици.🦷
#dentalbridge #dentalhelth #dentalestetic 😁

☑️ Изработен порцелански мост на горните единици.🦷
#dentalbridge #dentalhelth #dentalestetic 😁

24/02/2021

#wednesday #extractiondentis Заостанат корен од заб. 🦷💉

#wednesday #extractiondentis Заостанат корен од заб. 🦷💉

Photos from ПЗУ Д-р. Кузмановски PZU D-r. Kuzmanovski's post 11/02/2021

‼️Родители носете ги навреме вашите деца на стоматолог.На сликата е прикажан изваден млечен заб (канин) кај дете на 13 годишна возраст кој не се сменал на време со траен заб и настанала неправилна ресорпција на млечниот корен на забот.‼️🦷👧🧒👦

07/01/2021

За многу години!🙏

За многу години!🙏

Photos from ПЗУ Д-р. Кузмановски PZU D-r. Kuzmanovski's post 23/11/2020

#mondaymotivation #canineextraction 👩‍⚕️⚕️🦷💉

17/11/2020

#endodontia =Вадење на живец од заб.Во прилог како изгледа сликано со интраорална камера.💉🦷

#endodontia =Вадење на живец од заб.Во прилог како изгледа сликано со интраорална камера.💉🦷

13/11/2020

#anestesialocal💉

05/11/2020

📍Одстранување на стара протетска конструкција поради наталожување на забен камен кој довел до расклатување на забите.Затоа е важно навремено одстранувањето на забен камен!🦷👩‍⚕️

📍Одстранување на стара протетска конструкција поради наталожување на забен камен кој довел до расклатување на забите.Затоа е важно навремено одстранувањето на забен камен!🦷👩‍⚕️

20/10/2020

Изработка на порцелански мостови и коронки.
За совршена естетика и беспрекорна функција. 🦷🦷🦷

Изработка на порцелански мостови и коронки.
За совршена естетика и беспрекорна функција. 🦷🦷🦷

Photos from ПЗУ Д-р. Кузмановски PZU D-r. Kuzmanovski's post 24/09/2020

Успешна екстракција на горен прв траен молар(горна 6-ка)
#ToothExtraction 💉💉💉

17/09/2020

☑️Белеење на заби👩‍⚕️
📍Сите луѓе се раѓаат со убави и бели заби, но со употребата на силно обоена храна, пијалоци, пушење, лоша хигена, употреба на антибиотици, јоницирачко зрачење, наследни фактори, траума на забите и друго, површината на забите се пребојува. Со тек на време ова пребојување продира и подлабоко во забите и тие ја менуваат својата првобитна боја. Пребоените заби се вистински естетски проблем кај многу луѓе.

Затоа во консултација со стоматолог треба да се оцени дали ќе се превземе одреден третман или се работи за потемна боја на забите која не треба да загрижува. Белењето на забите може да изведува кај сите кои се незадопволни од бојата на своите заби. Единсвена контраиндикација се деца до 16 години, бремени жени, абрадирани заби, зголемена чувствителност на забите, напредната пародонтална болест. Се изведува со механичика и хемиска постапка. Со механичка постапка се избелуваат забите кои се пребоени од надворешни влијанија (пушење, кафе, чај, пребоени пијалоци и храна, лоша хигена и др.) Прво се користи ултрасонично чистење со кое се отстрануваат цврсти и меки наслаги на забите. Потоа се преминува на воздушна абразија, со што се навлегува со површинскиот слој и се отсрануваат подлабоките дамки и пребојувања и на крај се врши полорање на забите со што завршува механичката обработка.

Но кога забите се пребоени од внатре, во структурата или кај внатрешните пребојувања треба да се примени и хемиска постапка. На пазарот има голем број а препарати и апаратура кои се користат за белење, но треба да се внимава на нивните својства и безбедност на забите кои се белат.

☑️Белеење на заби👩‍⚕️
📍Сите луѓе се раѓаат со убави и бели заби, но со употребата на силно обоена храна, пијалоци, пушење, лоша хигена, употреба на антибиотици, јоницирачко зрачење, наследни фактори, траума на забите и друго, површината на забите се пребојува. Со тек на време ова пребојување продира и подлабоко во забите и тие ја менуваат својата првобитна боја. Пребоените заби се вистински естетски проблем кај многу луѓе.

Затоа во консултација со стоматолог треба да се оцени дали ќе се превземе одреден третман или се работи за потемна боја на забите која не треба да загрижува. Белењето на забите може да изведува кај сите кои се незадопволни од бојата на своите заби. Единсвена контраиндикација се деца до 16 години, бремени жени, абрадирани заби, зголемена чувствителност на забите, напредната пародонтална болест. Се изведува со механичика и хемиска постапка. Со механичка постапка се избелуваат забите кои се пребоени од надворешни влијанија (пушење, кафе, чај, пребоени пијалоци и храна, лоша хигена и др.) Прво се користи ултрасонично чистење со кое се отстрануваат цврсти и меки наслаги на забите. Потоа се преминува на воздушна абразија, со што се навлегува со површинскиот слој и се отсрануваат подлабоките дамки и пребојувања и на крај се врши полорање на забите со што завршува механичката обработка.

Но кога забите се пребоени од внатре, во структурата или кај внатрешните пребојувања треба да се примени и хемиска постапка. На пазарот има голем број а препарати и апаратура кои се користат за белење, но треба да се внимава на нивните својства и безбедност на забите кои се белат.

[05/12/20]   Почитувани пациенти

Согласно со препораките на Министерството за здравство започнуваме со работа од 13.05.2020(утре).

Ве молиме закажувањето на термините да се врши преку телефон(072 225 203, 070 445 551 или 047 229 054) или на facebook страната.

Сите пациенти кои не контактирале во изминатиот период ќе бидат телефонски известени за својот термин.

Задолжително секој пациент да носи маска се до моментот на седнување на стоматолошкиот стол.

Со почит, ПЗУ Д-р. Кузмановски

[03/13/20]   Важно известување!!!

Во ординацијата ќе се примаат само пациенти без следните симптоми:

❗Пациенти со настинка, зголемена телесна температура, забрзано и скратено дишење, како и пациенти кои биле во контакт со сомнителни лица или болни од COVID-19, ваше присуство во земјите со присуство на COVID-19 до пред 14 ден, да не доаѓаат во ординација туку да не контактираат телефонски за договор.

❗При влез во ординацијата задолжотелно измијте ги рацете во тоалет!

❗НЕ допирајте површини во ординацијата непотребно!

❗Нашата ординација ги спроведува сите мерки за спречување на ширење на инфективни заболувања вклучително и актуелниот COVID-19
Со почит ПЗУ Др.Кузмановски

08/03/2020

Среќен 8-ми Март Ви посакува стоматолошка ординација Кузмановски 🌹

Среќен 8-ми Март Ви посакува стоматолошка ординација Кузмановски 🌹

28/02/2020

Екстирпација на пулпа(вадење на живец од заб)

*Ендодонцијата е гранка од стоматологијата која се занимава со лечење на инфекциите на забната пулпа, односно нервот на забот.Предизвикувачи на вакви воспаленија се најразлични типови на бактерии кои го инфицираат забниот нерв, а до него се шират преку забниот кариес. Инфицираниот нерв дава клиничка слика со изразена болка и поради тоа претставува многу непријатно искуство . Доколку бактериската инфекција напредува бавно, овој процес може да биде безболен. За да се зачува овој заб, потребно е адекватно ендодонтско лечење. Конзервативното ендодонтско лечење опфаќа:
1. девитализација ( умртвување на инфицираниот забен нерв)
2. екстирпација (отстранување на умртвениот дел со нерв игли)
3. механичка обработка на коренскиот канал и истовремено испирање со средства за дезинфекција
4. полнење на коренскиот канал со биокомпактибилни средства за обтурација
5. пломбирање

Екстирпација на пулпа(вадење на живец од заб)

*Ендодонцијата е гранка од стоматологијата која се занимава со лечење на инфекциите на забната пулпа, односно нервот на забот.Предизвикувачи на вакви воспаленија се најразлични типови на бактерии кои го инфицираат забниот нерв, а до него се шират преку забниот кариес. Инфицираниот нерв дава клиничка слика со изразена болка и поради тоа претставува многу непријатно искуство . Доколку бактериската инфекција напредува бавно, овој процес може да биде безболен. За да се зачува овој заб, потребно е адекватно ендодонтско лечење. Конзервативното ендодонтско лечење опфаќа:
1. девитализација ( умртвување на инфицираниот забен нерв)
2. екстирпација (отстранување на умртвениот дел со нерв игли)
3. механичка обработка на коренскиот канал и истовремено испирање со средства за дезинфекција
4. полнење на коренскиот канал со биокомпактибилни средства за обтурација
5. пломбирање

06/03/2019

6 Mart- Den na stomatolozite 😀

6 Mart- Den na stomatolozite 😀

01/01/2019

PZU Kuzmanovski Vi posakuva se najdobro vo novata godina 😀

PZU Kuzmanovski Vi posakuva se najdobro vo novata godina 😀

13/08/2018
01/08/2018

Забниот камен е калцифициран "депозит" што се наоѓа на забите.

Тој се формира со минерализација на меките наслаги односно минерализација на забниот плак.
Значи, прв услов што ќе доведе до создавање забен камен во устата е постоењето на меки наслаги или дентален плак. Меките наслаги, кои се наоѓаат во бања од висококонцентриран раствор на јони на калциум и фосфор, како што е плунката, почнуваат да се минерализираат и се претвораат во цврсти наслаги. Забниот камен може да се лоцира над слузницата - непцето на забот (супрагингивален) и под слузницата на забот (субгингивален).

Забниот камен е калцифициран "депозит" што се наоѓа на забите.

Тој се формира со минерализација на меките наслаги односно минерализација на забниот плак.
Значи, прв услов што ќе доведе до создавање забен камен во устата е постоењето на меки наслаги или дентален плак. Меките наслаги, кои се наоѓаат во бања од висококонцентриран раствор на јони на калциум и фосфор, како што е плунката, почнуваат да се минерализираат и се претвораат во цврсти наслаги. Забниот камен може да се лоцира над слузницата - непцето на забот (супрагингивален) и под слузницата на забот (субгингивален).

[07/16/18]  

[07/14/18]  

Location

Telephone

Address


Peco Bozinovski 56 V
Bitol
7000

Opening Hours

Monday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:00
Tuesday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:00
Wednesday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:00
Thursday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:00
Friday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:00
Other Dentists in Bitol (show all)
Ekstradent Ekstradent
Aleksandar Turundzev 5/68
Bitol, 7000

Stomatologija

БТ ДЕНТ, Стоматолошка и орално-хируршка орд БТ ДЕНТ, Стоматолошка и орално-хируршка орд
Bitol, 7000

БТ ДЕНТ, Стоматолошка и орално-хируршка ординација, Д-р Боро Тошески BT DENT, Dental Clinic, D-r Boro Tosheski

Stomatoloska Ordinacija Dr-Bejkovski Stomatoloska Ordinacija Dr-Bejkovski
Bataljon Stiv Naumov 24
Bitol, 7000

Стоматолошка ординација со заботехничка лабораторија.

PZU Beladent PZU Beladent
Darvinova Bb
Bitol, 7000

Стоматолошка ординација ПЗУ Беладент (Dental Office PZU Beladent)

Studio Dentist Lab Studio Dentist Lab
Lavcanski Pat Bb
Bitol, 7000

Zabotehnicka laboratorija